Sites in the City toonde foto’s van straten en gebouwen uit de Egyptische stad Luxor en het nabijgelegen dorpje Qurna. Ze lieten zien dat het culturele erfgoed uit de afgelopen eeuwen plaats heeft moeten maken voor het erfgoed uit de tijd van de farao’s en nieuwe voorzieningen voor toeristen. De fotografen Sue Lezon en Yarko Kobylecky hebben zo veel mogelijk Koptische kerken, moskeeën, oude stadsvilla’s en andere gebouwen gefotografeerd, voordat ze definitief zouden verdwijnen.

Luxor, gebouwd op de resten van Thebe

Overal in de wereld worden oude monumenten bedreigd door onze moderne manier van leven. Een voorbeeld hiervan is Luxor, een stad met 400.000 inwoners in het zuiden van Egypte. Luxor is gebouwd op een van de grootste concentraties archeologisch erfgoed ter wereld: de resten van Thebe, de hoofdstad van het oude Egypte.

Bescherming en bereikbaarheid

Veranderingen in het klimaat, bevolkingsdruk en de toenemende stroom toeristen vormen een ernstige bedreiging voor het Egyptische erfgoed. Lokale autoriteiten ontwikkelden daarom een plan om het antieke landschap van Luxor opnieuw vorm te geven en tot een groot openluchtmuseum te transformeren. Hun doel is om hiermee het erfgoed uit de tijd van de farao’s te beschermen en bereikbaar te maken voor grootschalig toerisme.

Erfgoed wijkt voor erfgoed

In dit grootschalige ontwikkelingsplan moest erfgoed uit recenter tijden, zoals Koptische kerken, moskeeën en oude stadsvilla’s, wijken voor het archeologische erfgoed uit de tijd van de farao’s. Ook enkele dorpen op de westelijke Nijloever bij het oude Thebe (het huidige Luxor) moesten plaatsmaken voor toerisme en herstel van het uiterlijk uit de tijd van de farao’s. Een voorbeeld hiervan is Qurna. Het dorp ontstond ruim tweehonderd jaar geleden bovenop de oude begraafplaats van hoge ambtenaren uit de faraonische tijd.

De foto’s van Sue Lezon en Yarko Kobylecky

Sue Lezon en Yarko Kobylecky (fotografen van het epigrafisch onderzoeksteam van The Oriental Institute of the University of Chicago in Luxor) hebben zo veel mogelijk gebouwen en straten in Luxor en Qurna gefotografeerd, voordat ze definitief zouden verdwijnen. Hun fotoarchief is waarschijnlijk de enige documentatie die nu nog van deze delen van Luxor en Qurna resteert. ‘Sites in the City’ toonde het resultaat van hun werk.

Aandacht voor erfgoedkwesties

Met deze fototentoonstelling en een bijbehorend symposium op 9 januari 2012 wilde het Rijksmuseum van Oudheden aandacht besteden aan deze situatie en vergelijkbare erfgoedkwesties in moderne steden elders.

Sites in the city Luxor

Luxor City East (foto: Yarko Kobylecky)