In de Tempelzaal van het museum was de kleine expositie Vorstengraven voor het voetlicht te zien. In de drie vitrines zagen bezoekers vondsten uit verschillende rijke graven uit de vroege ijzertijd, opgegraven in Nederland.

Vorstengraf van Oss

Het bekendste rijke graf uit deze periode is ongetwijfeld het zogenoemde vorstengraf van Oss, dat in 1933 werd ontdekt. Tot voor kort werden de personen uit dit soort rijke graven gezien als barbaarse lokale leiders. Nieuwe ontdekkingen trekken dit beeld in twijfel en roepen de vraag op wie er precies in zo’n vorstengraf werd begraven. De inhoud van de graven verschilt, dus waarschijnlijk was niet elk rijk graf het graf van een ‘vorst’ of leider. Misschien werden ook wel andere leden van de lokale elite op een bijzondere wijze begraven. De vraag is daarom wat de grafgiften ons vertellen over wie er begraven was. Toekomstig onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen.

80 jaar ontdekking vorstengraf Oss

De presentatie was gemaakt naar aanleiding van het het 80-jarig jubileum van de ontdekking van het vorstengraf van Oss en het verschijnen van de publicatie Transformation through Destruction. A monumental and extraordinary Early Iron Age Hallstatt C barrow from the ritual landscape of Oss-Zevenbergen, onder redactie van D. Fontijn, S. van der Vaart en Richard Jansen (Sidestone Press 2013).

Bruiklenen en samenwerking Universiteit Leiden

De presentatie Vorstengraven voor het voetlicht toonde vondsten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden uit onder andere Baarlo en Ede. Daarnaast waren enkele bruiklenen van de Archeologische Dienst van de gemeente Zutphen en van Museum het Valkhof/Provinciaal Bodemdepot Provincie Gelderland te zien. De presentatie was samengesteld door het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

  • Zie voor meer informatie over grafheuvels in Nederland de website Grafheuvels.nl.
Vondsten Vorstengraf van Oss