Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Archeologie van Nederland

De vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland is uniek. Nergens anders vindt u een dergelijk compleet overzicht van de archeologische geschiedenis van ons land. Aan de hand van 75 belangrijke archeologische vindplaatsen loopt u door ruim 300.000 jaar geschiedenis. U volgt het pad van bodemvondsten door de tijd. Het begint in de vroege prehistorie, voert door de Romeinse tijd, doorkruist de vroege en late middeleeuwen en komt tenslotte uit in de moderne tijd.

Deze vaste tentoonstelling heeft geen einddatum en is permanent te bezoeken.

300.000 jaar geschiedenis

De voorwerpen in deze tentoonstelling overbruggen een enorme tijdspanne. Maar liefst 300.000 jaar geschiedenis komt aan bod. In totaal zijn meer dan tweeduizend voorwerpen te zien, waaronder klassiekers als het gekromde zwaard en de urn uit het ‘vorstengraf van Oss’ (700-550 v. Chr.) en de zilveren Vikingschat uit Wieringen (ca. 850 na Chr.). Maar er zijn ook veel actuele en onverwachte vondsten te zien. Zo komt u Krijn tegen, de eerste Nederlandse Neanderthaler. En u ziet een haard die 11.500 jaar geleden voor het laatst brandde, een ‘opgerold’ stukje goud uit de vroege middeleeuwen, een compleet vijftiende-eeuws schip, een mijlpaal uit de renaissance en de tandenborstel van een Duitse luchtmachtofficier uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdlijn, ontmoetingsplaatsen en kinderdromen

De tentoonstelling gaat verder dan alleen het presenteren van Nederlandse topvondsten. Er wordt vooral ingezoomd op de plaatsen waar de voorwerpen in de bodem zijn gevonden. Via Google Earth gaat u terug in de tijd en ziet u het landschap van toen. Verder zijn er interactieve ‘ontmoetingsplaatsen’ waar bewoners uit de prehistorie, middeleeuwen en de zestiende eeuw vertellen over hun dagelijks leven. Kinderen kunnen wegkruipen in vijf gereconstrueerde slaapplaatsen. Als in een droom komen daar beelden en geluiden langs van rendierjagers, boeren uit de bronstijd, Romeinen, Vikingen en ridders.

Aanwinst | In juli 2017 kocht het Rijksmuseum van Oudheden het ‘zwaard van Ommerschans‘, een 3500 jaar oud reuzenzwaard en een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Het bronzen zwaard van 68,3 centimeter lang is t/m 9 februari 2019 te zien in de tentoonstelling Als kunst je lief is in het Kröller-Müller Museum.

Archeologie op de kaart

Archeologie op de kaart is een website waarmee je een archeologische tijdreis door Nederland maakt, bedoeld voor leerlingen en andere geïnteresseerden kunt kiezen uit tien historische periodes in Nederland, van de tijd van Neanderthalers tot en met onze Moderne Tijd. Per periode worden de meest interessante archeologische voorwerpen belicht. Je vindt hier een schat aan informatie voor het voorbereiden van presentaties en werkstukken.

Deze vaste tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij steun van de BankGiro Loterij.

Nieuws en activiteiten

Al het nieuws Alle activiteiten

Relevante onderwijs

Ga naar onderwijs

Bezoek ons: