Lezing door Petra Sijpesteijn

Prof. dr. Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabische taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, houdt een lezing over de onbeheersbare krachten van de natuur waartegen middeleeuwse Egyptenaren moesten vechten. Droogte, overstromingen en wilde dieren zorgden voor misoogsten, vraat en gevaar. Hoe gingen mensen met dergelijke tegenslagen om?

  • datum: vrijdag 12 april 2024
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur (zaal open vanaf 16.45 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (aanmelden | deze lezing wordt niet online uitgezonden)
  • kosten: gratis

De lezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024).

Tegenslag door water en dieren

Het leven in middeleeuws Egypte was precair en onderhevig aan de onbeheersbare krachten van de natuur. Te weinig water in de Nijl bijvoorbeeld, betekende dat de voedzame klei niet over het land werd verspreid. Te veel overstromingen leidden ook tot misoogsten en de bodem raakte uitgeput na een aantal agrarische seizoenen. En dan waren er nog de dieren die de gewassen aan konden tasten. Bovendien konden die zorgen voor persoonlijk ongeluk, bijvoorbeeld in de vorm van een schorpioenenbeet of een aanvaring met een krokodil. Hoe gingen mensen met dergelijke tegenslagen om? Aan de ene kant deden de Egyptenaren pogingen om de natuurlijke omgeving te beheersen, maar aan de andere kant bleken ook noodoplossingen voorhanden te zijn die een soort zekerheid boden tegen de oncontroleerbare natuur.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 4 t/m 14 april 2024 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Schorpioen

Bronzen staf-ornament van Isis-Selket als schorpioen | Collectie: Rijksmuseum van Oudheden | Egypte, 722-322 v.Chr.