Homeruslezing in het museum of thuis

U kunt de Homeruslezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Door Ilja Leonard Pfeijffer

Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken de Homeruslezing, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. In 2024 wordt de lezing gehouden door Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer neemt u mee in een meeslepend betoog, van Homerus via Alkibiades naar Star Trek en weer terug. Daarbij stelt hij onder andere dat je met fictie de waarheid dichter kunt benaderen dan met het bestuderen van bronnen.

De zes voorgaande Homeruslezingen werden verzorgd door Maarten Asscher, Patrick Lateur, Marita Mathijsen, Kristien Hemmerechts, Christiaan Weijts en Annelies Verbeke.

De Homeruslezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024) en wordt ook als publicatie uitgegeven door uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (€ 7,50).

In het museum of via livestream

U kunt de Homeruslezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Is geschiedenis fictie?

Het betoog van Ilja Leonard Pfeijffer is een aanval op intellectuele gemakzucht en een pleidooi voor de aanname dat alles zin heeft. Is geschiedenis fictie? Ja, als we daarmee bedoelen dat we er niet voor moeten terugschrikken op zoek te gaan naar samenhangende verhalen in de historische werkelijkheid. Met fictie kun je de waarheid dichter benaderen dan met het bestuderen van bronnen. Empathie is cruciaal voor begrip. Dat geldt voor alle terreinen van het leven – en in het bijzonder voor historisch onderzoek.

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Hij woont in Genua. In 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 2023 verscheen van zijn hand de historische roman Alkibiades.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 4 t/m 14 april 2024 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Verstuur onderstaand formulier als u de Homeruslezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Ilja Leonard Pfeijffer Homeruslezing

Ilja Leonard Pfeijffer