Online les door Linda Dielemans en Luc Amkreutz

Kindercollege Doggerland

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat de tentoonstelling Doggerland te zien was in het Rijksmuseum van Oudheden. Ben je nog niet uitgekeken op de wereld onder de golven? Kijk dan naar dit leuke en leerzame online kindercollege Doggerland. Kinderboekenschrijfster Linda Dielmans en museumconservator Luc Amkreutz nemen je mee naar dit verdwenen land onder de golven. Linda zal stukjes voorlezen uit haar boek Onder de golven, geïllustreerd door Djenné Fila. Onder de golven is ook te koop via onze webshop of in de museumwinkel.

Doggerland

Het verhaal van Doggerland begint in de periode van de ijstijden, toen de bodem van de Noordzee meestal droog stond. In dit grote land leefden allerlei prehistorische dieren, zoals mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, maar ook Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Uiteindelijk werd zo’n achtduizend jaar geleden deze prehistorische wereld overspoeld door het stijgende zeewater.

Strandstruinen

Wist je dat je ook zelf op het strand allerlei prehistorische vondsten kan vinden? Goede plekken zijn de Zandmotor bij Kijkduin (Den Haag) en de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. Als je zelf aan de slag wil, kun je in de folder onderaan deze pagina lezen wat je moet doen als je een prehistorische vondst hebt gevonden. Er staan ook handige zoektips in.

Strandstruindag 2022

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert in de (na)zomer van 2022 ook weer strandstruindagen met Doggerlandexperts. Wil je weten waar en wanneer er weer een strandstruindag is? Houd deze pagina dan in de gaten.

De tentoonstelling Doggerland: verdwenen wereld in de Noordzee was in het Rijksmuseum van Oudheden te zien van 5 juni t/m 31 oktober 2021. De tentoonstelling reist komende tijd in verkleinde vorm door het land en kun je nu zien in Natuurmuseum Fryslân (t/m 4 september 2022).

Kijk naar het online mini-college van Linda Dielemans en Luc Amkreutz over Doggerland (duur: 16 minuten)

Speciaal voor de bovenbouw van het primair onderwijs is er een Doggerland-lesbrief voor in de klas ontwikkeld.