Ecokritische perspectieven op klassieke kunst en literatuur

Environmental Humanities is een snelgroeiend vakgebied dat zich ook op de oudheid richt. De Romeinen bijvoorbeeld, waren verantwoordelijk voor ontbossing en de aanleg van havens. Wat vond men daarvan in die tijd? Drie sprekers (classici en archeologen) laten tijdens dit symposium zien dat voor de omgang met natuur en milieu zowel lof als kritiek doorklinkt in Griekse en Romeinse kunst en literatuur.

  • datum: woensdag 10 april 2024
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (aanmelden | dit symposium wordt niet online uitgezonden)
  • sprekers: Suzan van de Velde, Frank van den Boom en Kees Geluk
  • moderator: Hugo Koning
  • kosten: gratis

Het symposium wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024).

Lof en kritiek

De Romeinen waren verantwoordelijk voor de ontbossing van grote gebieden rond de Middellandse Zee. Olifanten werden ingezet als wapens en meegevoerd in triomftochten. De aanleg van grote havens, zoals in Puteoli (het huidige Pozzuoli), had grote impact op de kustgebieden. Wat vonden de Grieken en Romeinen hiervan? Interessante perspectieven op de omgang met de natuur vinden we in de Griekse en Romeinse kunst en literatuur. Soms worden de Romeinen geprezen als overwinnaars van de natuur: ze hebben in het hele rijk beschaving gebracht, van de Rijn tot de Nijl en van de Pyreneeën tot de Zwarte Zee. Maar er klinken ook subtiele kritische noten: wat vindt de olifant ervan dat hij door de straten van Rome moet paraderen? Wat vindt de zee ervan dat ze wordt opgeofferd aan steeds grotere havenwerken? Gaat de mens niet te ver met het onderwerpen van de natuur?

Over de sprekers

Kees Geluk en Frank van den Boom zijn classici, die respectievelijk als promovendus en Research Master-student verbonden zijn aan de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden. Suzan van de Velde is als universitair docent Klassieke Archeologie aangesteld bij de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur en de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 4 t/m 14 april 2024 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u het avondsymposium wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Serapeum Pozzuoli

Tempel van de god Serapis in Pozzuoli (vroeger Puteoli) | Foto: Ferdinando Marfella (Wikipedia)