Drie lezingen over bio-archeologie, spijkerschriftteksten en grafkunst

In drie lezingen van een half uur wordt het Week van de Klassieken-thema Mens en natuur belicht vanuit de archeologie, filologie en iconografie. Canan Çakirlar, universitair hoofddocent aan de Universiteit Groningen, laat zien wat de bio-archeologie ons leert over menselijke invloed op de natuur in het oude Nabije Oosten. Erwin Dijkstra, promovendus aan de Universiteit Leiden, vertelt welke informatie spijkerschriftteksten geven over de beleving van klimaatverandering in Mesopotamië. Nicky van den Beek, promovenda aan de Johannes Gutenberg Universiteit van Mainz, toont hoe de omgang met natuur en de veranderlijke ecologie van het Nijldal wordt gereflecteerd in oud-Egyptische grafkunst.

De lezingenavond wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024).

Canan Çakirlar (Rijksuniversiteit Groningen)

Menselijke invloed op biodiversiteit in het oude Nabije Oosten: wat de bio-archeologie ons vertelt.

De meeste van onze huis- en boerderijdieren komen uit het Nabije Oosten. Zelfs hertenkampen vinden hun oorsprong in deze regio. De invloed van de mens beperkte zich niet tot het domesticeren van wilde dieren. Akkerbouw en tuinbouw, irrigatie, ontbossing, en het ontstaan van de eerste steden hebben de biodiversiteit van de Vruchtbare Sikkel continu veranderd. In deze lezing legt Canan Çakirlar uit hoe archeologische organische resten ons diepgaande inzichten kunnen verschaffen over de wijze waarop de mens de ‘natuur’ in het oude Nabije Oosten heeft vormgegeven.

Erwin Dijkstra (Universiteit Leiden)

De beleving van klimaatverandering in het oude Nabije Oosten 

Van het vollopen van de Perzische Golf tot het verdwijnen van vele bossen: ook in het oude Nabije Oosten werden mensen geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Hun houding ten opzichte van dergelijke ontwikkelingen kan interessant zijn voor onze tijd. Het biedt een alternatieve blik op de wereld en het omgaan met elkaar in tijden van koude, honger, vloed en vuur. In zijn lezing laat Erwin Dijkstra zien hoe we deze alternatieve blik kunnen ontwaren in de schriftelijke bronnen uit Mesopotamië en dan vooral in de verhalen die werden verteld.

Nicky van de Beek (Johannes Gutenberg-Universität Mainz)

Mens en natuur in oud-Egyptische grafkunst

De oud-Egyptische graftombes staan vol scènes die de natuurlijke omgeving weergeven: van de rotswoestijn waar werd gejaagd op wilde dieren tot de moerassen langs de Nijl waar werd gevist en vogels gevangen. Die afbeeldingen staan niet zomaar in de graven. Ze tonen het economische belang van deze activiteiten en de status van de grafeigenaar. Maar als we goed kijken zien we ook iets van het wereldbeeld van de Egyptenaren weerspiegeld: over hoe men omging met de natuur en met de veranderlijke ecologie van het Nijldal.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 4 t/m 14 april 2024 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u het avondsymposium wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Herkomst definities leeuw

Vergulden mantelspeld in de vorm van een leeuw | Uit Iran, ca. 400 v.Chr. | Collectie: Rijksmuseum van Oudheden