Lezing door Ruurd Halbertsma

Ruurd Halbertsma, conservator van de collectie Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een lezing over de rol die de natuur speelde in de opkomst en neergang van Paestum, de Zuid-Italiaanse stad van godinnen en Griekse tempels die in 600 v.Chr. werd gesticht.

  • datum: dinsdag 9 april 2024
  • tijd: 17.00 – 18.00 uur (zaal open vanaf 16.45 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (aanmelden | deze lezing wordt niet online uitgezonden)
  • kosten: gratis

De lezing wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april 2024).

Natuur als vriend en vijand

De vruchtbare vlakte rond de Baai van Salerno was de ideale omgeving om een nieuwe Griekse stad te stichten: rond 600 v.Chr. verrees hier Poseidonia, later Paestum genaamd. Talloze riviertjes uit het bergmassief ten oosten van de stad bevloeiden de akkers. In de tempels en heiligdommen werden godinnen vereerd, die zorgden voor vruchtbaarheid, geboorte en welzijn van familie en kinderen. Maar in de late oudheid keerde de natuur zich tegen de stad. Overstromingen leidden tot stagnerend water, malaria en moerassige vlakten. De bewoners trokken weg en lieten de tempels verlaten achter.

Ruurd Halbertsma

Dr. Ruurd Halbertsma is conservator van de collectie Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij droeg bovendien zorg voor de inhoudelijke samenstelling van de tentoonstelling Paestum – stad van godinnen, te zien in het museum van 25 april t/m 25 augustus 2024.

Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 4 t/m 14 april 2024 tien dagen lang verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

Informatie over het programma van andere musea vind je op de website Weekvandeklassieken.nl

Aanmelden

Verstuur onderstaand formulier als u de lezing wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Ruurd Halbertsma keizerlijke propaganda

Ruurd Halbertsma

Site Paestum

De locatie van Paestum in Zuid-Italië (foto: Servaes Nijens)