LHBTIQ+verhalen in de museumcollectie

Van het liefdesleven van keizer Trajanus tot de grote pruiken van het Egyptische echtpaar Maya en Merit: nieuwsgierig naar verhalen over gender en seksualiteit in oudheid en de museumcollectie? Beluister dan onze gratis Queer-audiotour over elf objecten met een LHBTQI+verhaal.

LHBTQI+ en de oudheid

Wat betekent de oudheid voor moderne LHBTQI+identiteiten? En hoe ervaarden mensen in de oudheid zelf hun genderidentiteit en seksualiteit? Deze audiotour voert je langs voorwerpen en verhalen over de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender-, of queer-geschiedenis van de oudheid, maar legt ook uit hoe de oudheid heeft bijgedragen aan onze hedendaagse ideeën over gender en seksualiteit. Maak kennis met de Romeinse keizer Elagabalus die wenste om vrouw te zijn, ga op zoek naar de liefdesbetuiging aan de mooie Griekse jongen Antimenes en neem de manier waarop het museum LHBTQI+thema’s bespreekt onder de loep.

Queer-perspectief

Het Rijksmuseum van Oudheden wil alle aspecten van de oudheid belichten en daarbij verschillende perspectieven aan bod laten komen. De queer-geschiedenis van de oudheid en de museumcollectie is een van die perspectieven. In deze audiotour hoor je hoe de mensen van verschillende antieke culturen vorm gaven aan gender en seksualiteit en kijk je met een nieuwe blik naar de manier waarop het museum die presenteert.

Gratis downloaden

De rondwandeling gaat langs de vaste tentoonstellingen over Egypte en Nubië, Grieken, Romeinen en het Oude Nabije Oosten en duurt ongeveer 45 minuten. Er is geen vaste looproute, dus je kunt op je eigen gemak en tempo het museum bezoeken. Deze audiotour is alleen online beschikbaar. Je kunt de tour en de plattegrond gratis downloaden vanaf deze pagina.

Queer-audiotour

Bij het beeld van keizer Trajanus