Over dieren bij de oude Grieken en Egyptische piramides

De kindercolleges in het Rijksmuseum van Oudheden zijn voor fans van geschiedenis en archeologie. Als je véél meer wilt weten over reizen in het jaar 1000, planten en dieren bij de oude Grieken en de bouw van piramides in het oude Egypte, dan zijn deze vijf colleges over archeologie en de oudheid écht iets voor jou!

  • data: zondag 7 april, 12 mei, 2 juni en 30 juni 2024
  • tijd: 11.00 – 12.00 uur
  • kosten: € 7 per los college
  • tickets: bestellen via onze ticketwebsite
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • leeftijd: voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Hoe dachten de oude Grieken over dieren en mensen?

door Emilie van Opstall, assistent-professor aan de UvA | zondag 7 april 2024 om 11.00 uur

De Griekse denker Aristoteles zei dat mensen ‘dieren met verstand’ waren. Wat dachten die ‘dieren met verstand’ dan over de ‘dieren zonder verstand’? Hoe behandelden ze hun huisdieren? Waarom doodden ze dieren voor de goden? At iedereen vlees of waren er ook vegetariërs? Wat vertellen de mythen ons over veelkoppige monsters en over mensen die in dieren veranderden, zoals de jager Aktaion die een hert werd? Kunnen wij wat van de oude Grieken en Romeinen leren over dieren met en zonder verstand? Tijdens dit college ga je samen met Emilie op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Vrachtverkeer voor de farao: uitzonderlijk vervoer?

door conservator Toon Sykora | zondag 12 mei 2024 om 11.00 uur

Bijna iedereen kent wel die grote bouwwerken van Egypte: duizenden jaren lang lieten farao’s er piramides, tempels en reusachtige beelden bouwen. Die stenen kwamen er natuurlijk niet vanzelf. De oude Egyptenaren bedachten heel wat slimme manieren om grote stenen honderden kilometers ver te verplaatsen. Andere blokken tilden ze probleemloos omhoog, en dat allemaal zonder vrachtwagen of hijskraan! Hoe deden ze dat dan precies en wie deed er zoal aan mee? Toon Sykora, RMO-conservator collectie Egypte en Nubië, laat je zien welke bronnen uit het oude Egypte antwoord geven op deze vragen.

Wie woonden er in Romeinse villa’s?

door conservator Jasper de Bruin | zondag 2 juni 2024 om 11.00 uur

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s. Deze villa’s, of eigenlijk landgoederen, waren belangrijk voor de voedselvoorziening van de Romeinse steden in de nabije omgeving, en ook voor het enorme leger dat zich had gevestigd aan de grensstreek van het Romeinse Rijk. Hoe zagen deze villa’s eruit, wie woonden er en waar kwamen ze vandaan? Jasper de Bruin, RMO-conservator Nederland in de Romeinse tijd, werkte de afgelopen jaren aan de tijdelijke tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg en vertelt je er in dit college alles over.

Wat deed een Romein met een oor van klei?

door classica Kristel Henquet | zondag 30 juni 2024 om 11.00 uur

Uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen zijn al heel wat gekke dingen uit grond gehaald door archeologen. Er zijn bijvoorbeeld honderden van klei gemaakte lichaamsdelen gevonden: voeten, benen, handen, armen, ogen, oren, monden, tongen. Waarom hebben mensen dat gemaakt? Wat deden ze ermee? En hoe zijn ze onder de grond terecht gekomen? Tijdens dit college leer je alles over deze ‘anatomische votieven’: cadeau’s voor de goden, die ooit geofferd zijn door mensen, omdat ze hulp nodig hadden in moeilijke tijden. Ga jij samen met Kristel mee op onderzoek?

RMO-kindercolleges