Ruurd Halbertsma | Topstukken uit Paestum

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Ruurd Halbertsma, conservator van de collectie Klassieke wereld, over topstukken in de tentoonstelling Paestum, die vanaf 25 april 2024 te zien is. Hij neemt u mee op een reis langs zijn favoriete objecten in de expositie, zoals de sublieme schilderingen in de 4de-eeuwse graven van de Zuid-Italiaanse stad.

  • datum: zondag 19 mei 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Stad van godinnen

Van 25 april tot en met 25 september 2024 is in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Paestum. Stad van godinnen te zien. Deze expositie gaat over de geschiedenis van de stad Paestum in Zuid-Italië, die rond 600 v.Chr. door Griekse migranten gesticht werd als Poseidonia. De stad is vooral beroemd vanwege de drie prachtig bewaarde tempels voor de godinnen Hera en Pallas Athena.

Favoriete objecten

In zijn lezing neemt Ruurd Halbertsma, conservator en samensteller van de tentoonstelling, u mee op een reis langs zijn favoriete objecten in de expositie. Verwondert u zich over de held Heracles, die twee brutale broers te grazen nam, over het beroemde ‘graf van de duiker’ en over de strijd tussen Achilles en Memnon. Maar vooral over de sublieme schilderingen in de 4e-eeuwse graven van de stad.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 24 maart: conservator David Kertai over koning Urzana’s Assyrische rolzegel
  • Zondag 7 april: restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het dodenboek van Qenna
  • Zondag 21 april: conservator Daniel Soliman over het zitbeeldje van farao Ninetjer
  • Zondag 5 mei: conservator Jasper de Bruin over Romeinse villa’s in Limburg
Paestum tempels site

Twee van de tempels bij de Zuid-Italiaanse stad Paestum | foto: Servaes Nijens

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 14,95.

Het boek is te koop in onze online webshop