Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Fibula in de vorm van een kikker

Het bovenkleed, een soort mantel, bestond in de Romeinse tijd meestal uit een grote lap stof. De lap werd bij de mannen gedrapeerd tot toga of pallium, bij de vrouwen tot palla. In de vele provincies van het Romeinse rijk bestonden allerlei variaties op de mantel. Bij het draperen werden mantelspelden, een soort veiligheidsspelden, gebruikt om de stof waar nodig vast te zetten. Bij opgravingen van nederzettingen uit de Romeinse tijd worden veel mantelspelden (fibulae) teruggevonden. Ze zijn meestal van brons. Soms zien ze er eenvoudig uit als veiligheidsspelden, maar vaak zijn ze fraai van vorm, zodat ze ook als sieraad dienden.

Het afgebeelde stuk heeft de vorm van een gestileerde kikker. De rug van het dier is verdeeld in twee driehoekjes die oorspronkelijk opgevuld waren met rood email. De naald ontbreekt. Het stuk is een scharnierfibula; de naald zit vast aan een asje aan de bovenkant van de fibula en het uiteinde van de naald wordt klem gezet in de naaldhouder aan de onderkant van de fibula. Emailfibulae zijn op grote schaal in allerlei vormen en maten geproduceerd in de 2de en 3de eeuw na Chr., in de noordwestelijke provincies van het Romeinse rijk.

Dit exemplaar is gevonden in de Betuwe, in de buurt van Tiel. Het is in 1938, tezamen met andere voorwerpen uit de Romeinse tijd, geschonken aan het museum door mr. W.C. ten Kate, burgemeester van Vollenhoven. Hij droeg de archeologie een warm hart toe en was zelf bijna beroepsarcheoloog geworden. Vele jaren was hij archeologisch correspondent van het museum.

Nederland in de Romeinse tijd | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: