Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Grote tentoonstelling met ca. 400 objecten

te zien van 11 oktober 2019 t/m 15 maart 2020

Eiland in beweging

De tentoonstelling Cyprus – eiland in beweging vertelt u het bijzondere verhaal van een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Cyprus was een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. U ziet circa vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit Cyprus’ nationale collecties. In de zalen staan manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importen uit het oude Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel.

Eiland in beweging

Door zijn strategische ligging is Cyprus al duizenden jaren lang het centrale punt van contacten en handel tussen culturen in het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied. Op Cyprus vond daardoor een voortdurende uitwisseling van goederen en ideeën plaats. Die versmelting van culturele invloeden staat centraal in de tentoonstelling. Een deel van de expositie gaat over markante historische figuren en archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw op Cyprus. Maar ook de actuele illegale opgravingen en handel in oudheden komen aan bod. Artistieke natuurfoto’s op de wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal.

Partners en sponsors

De tentoonstelling en de bijbehorende publicaties kwamen tot stand in nauwe samenwerking met het Departement van Oudheden in Cyprus (Ministerie van Transport, Communicatie en Openbare Werken) en het Cyprus Museum in Nicosia, en met steun van de A.G. Leventis Foundation, de Ambassade van de Republiek Cyprus in Nederland, Cyprus Ministry of Tourism, Press and Information Office (Republic of Cyprus), het Prins Bernhard Cultuurfonds, Labrys Reizen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Ministerie OCW), en de Vereniging Zakenvrienden Rijksmuseum van Oudheden. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Een greep uit de tentoonstelling

Bezoek ons: