Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Goden van Egypte: t/m 31 maart 2019

De tentoonstelling Goden van Egypte brengt de fascinerende Egyptische godenwereld tot leven. Goden, godsdienst en magie hadden grote invloed op de dagelijkse gang van zaken in het Egyptische rijk. U ziet meer dan vijfhonderd objecten uit binnen- en buitenlandse musea: imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en kleurrijk beschilderde mummiekisten.

Tijdens de looptijd van deze tentoonstelling is het museum 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op maandag. Met uitzondering van 5 en 19 november 2018, 25 december 2018 en 1 januari 2019.

Samenwerking met Europese musea

Voor Goden van Egypte werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien komen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, grafstenen en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim), het August Kestner Museum (Hannover) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Nooit eerder was een tentoonstelling van deze omvang helemaal gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.

Religie en magie in het oude Egypte

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen, en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de talrijke rituelen waarmee de goden vereerd werden en de reis naar de onderwereld. Cruciaal was de positie van de farao. Hij was immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde. Goden van Egypte sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars van Egypte, vanaf ca. 300 v.Chr. Zij brachten de Egyptische goden naar hun eigen wereld. Ook de latere  invloed van de Egyptische godenwereld op de kunst en populaire cultuur van Europa komt aan bod: Egyptische goden spelen regelmatig een rol in moderne kunst, films en lifestyle. In de tentoonstelling wordt dit geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.

Extra bij de tentoonstelling

Goden van Egypte kwam tot stand met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Djoser Reizen en Kidsweek. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Activiteiten door derden

Overzicht van activiteiten die in het kader van de tentoonstelling Goden van Egypte door verschillende partijen worden georganiseerd in het Rijksmuseum van Oudheden.

Topstukken uit de tentoonstelling

Uitgelicht

Boeken

Bij de tentoonstelling Goden van Egypte is het boek Goden van Egypte – op zoek naar de wetten van de kosmos verschenen, met bijdragen van bijdragen van diverse egyptologen, internationale en nationale specialisten (€ 19,95). Bovendien kunt u in de museumwinkel Goden van Egypte – Van A tot Seth kopen (€ 8,99). Met behulp van dit handzame boekje vindt u in een oogwenk informatie over de goden die in de tentoonstelling worden genoemd.

Lees meer over de boeken

Bezoek ons: