Eliza Jacobi | Dodenboek van Qenna

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het Egyptische dodenboek van Qenna. Van 2018 tot 2022 werd het unieke, zeventien meter lange papyrus onderzocht en gerestaureerd. Daarbij is het materiaal minutieus bekeken, werden reparaties uit voorgaande eeuwen vervangen en werd een digitale reconstructie gemaakt.

  • datum: zondag 7 april 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een zeventien meter lange papyrus

Sinds 1835 heeft het Rijksmuseum van Oudheden het oud-Egyptische ‘dodenboek van Qenna’ in de collectie. Het is de langste papyrusrol in de museumcollectie, met een lengte van 17,2 meter, verdeeld over 38 individueel ingelijste vellen. In 2018 begon een grootscheeps restauratie- en onderzoeksproject. In 2022 werd het project afgerond met een tentoonstelling waarin het gehele dodenboek te zien was.

Het restauratieproject

In de bijna tweehonderd jaar dat het dodenboek van Qenna in het museum bewaard wordt, is het verschillende keren gerepareerd. Maar de 38 vellen verkeerden inmiddels in verschillende condities en oude reparaties leverden schade op. De nieuwe restauratie is in verschillende fases uitgevoerd. De restauratie omvatte het consolideren van het oppervlak, verwijderen van oude reparatiematerialen, aanbrengen van nieuwe reparaties en eenvormig inlijsten. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de materialen van de papyrus en is een digitale reconstructie gemaakt. Het gehele project bood drie recent afgestudeerde papierrestauratoren de mogelijkheid om mee te werken en ervaring op te doen met dit bijzondere materiaal.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 24 maart: conservator David Kertai over koning Urzana’s Assyrische rolzegel
  • Zondag 21 april: conservator Daniel Soliman over het zitbeeldje van farao Ninetjer
  • Zondag 5 mei: conservator Jasper de Bruin over Romeinse villa’s in Limburg
  • Zondag 19 mei: conservator Ruurd Halbertsma over de tempels van Paestum
Dodenboek van Qenna vel 8

Vel 8 van het dodenboek van Qenna

Papyrus van Qenna restauratie

Werken aan de papyrus van Qenna in het restauratieatelier

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 14,95.

Het boek is te koop in onze online webshop