Toon Sykora | Egyptische miniatuurkapel

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Toon Sykora, conservator van de collectie Egypte en Nubië, over een bijzondere miniatuurkapel: een klein monument voor vier bevelhebbers uit het Egyptische Middenrijk (1980-1760 v.Chr.). Sykora gaat in zijn lezing op zoek naar de individuen achter het monument en neemt u mee naar het zuiden van Egypte, bijna vierduizend jaar geleden..

  • datum: zondag 10 maart 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Een miniatuurkapel voor een trotse familie

Een bijzondere gedenksteen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden valt op door haar vorm. Bovenaan prijkt een keurig opschrift in hiërogliefen, ervoor staat een stenen kapelletje in miniatuurformaat. Dit alles is heel netjes uitgekerfd uit vier blokken kalksteen van de beste kwaliteit.

Vier ‘generaals’ in hun sociale en rituele context

Het mini-monument is een stille getuige van vier bevelhebbers uit het Egyptische Middenrijk (1980-1760 v.Chr.). Het maakte ooit deel uit van het rijke rituele landschap van Abydos, dé cultusplaats van de dodengod Osiris. Daar werden de vier mannen herdacht, omringd door hun sociale kring. Toon Sykora duikt in zijn lezing dieper in het bronnenbestand en gaat op zoek naar de individuen achter het monument. Die zoektocht leidt naar Zuid-Egypte en haakt in op persoonlijke herdenking en verering, bijna vierduizend jaar geleden.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 24 maart: conservator David Kertai over koning Urzana’s Assyrische rolzegel
  • Zondag 7 april: restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het dodenboek van Qenna
  • Zondag 21 april: conservator Daniel Soliman over het zitbeeldje van farao Ninetjer
  • Zondag 5 mei: conservator Jasper de Bruin over Romeinse villa’s in Limburg
  • Zondag 19 mei: conservator Ruurd Halbertsma over de tempels van Paestum
Egyptische miniatuurkapel

Egyptische miniatuurkapel

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 14,95.

Het boek is te koop in onze online webshop