David Kertai | Koning Urzana’s Assyrische rolzegel

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt David Kertai, conservator van de collectie oude Nabije Oosten, over een klein topstuk van de Assyrische zegelsnijkunst: de rolzegel van koning Urzana uit de 8ste eeuw v.Chr. Het kleine voorwerp was een prestigeobject en kent een bijzondere geschiedenis.

  • datum: zondag 24 maart 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Koning Urzana’s rolzegel

De rolzegel van Urzana, de koning van het kleine koninkrijk Musasir in de bergen ten oosten van Assyrië, is een klein topstuk van de Assyrische zegelsnijkunst. Rolzegels waren praktische voorwerpen, maar dit exemplaar was vooral een prestigeobject. Het voorwerp kent een bijzondere geschiedenis.

Te midden van grotere rijken

Tijdens het koningschap van Urzana, in de 8ste eeuw v.Chr., streden de grote rijken van Urartu en Assyrië om de hegemonie over de bergen waarin het koninkrijk van Musasir zich bevond. Urzana zal geprobeerd hebben beide koninkrijken te vriend te houden. De rolzegel is daar een voorbeeld van. Het voorwerp was vermoedelijk een geschenk van het Assyrische hof. Het lukte Urzana echter niet om de goede betrekkingen vol te houden. Assyrische teksten beschrijven uitvoerig de inname van zijn stad door het Assyrische leger, de plundering van zijn schatkamers en de gijzeling van zijn familie. Urzana zelf vlucht ondertussen de bergen in. In zijn lezing bespreek David Kertai de rolzegel en plaatst die in zijn historische context.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 7 april: restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het dodenboek van Qenna
  • Zondag 21 april: conservator Daniel Soliman over het zitbeeldje van farao Ninetjer
  • Zondag 5 mei: conservator Jasper de Bruin over Romeinse villa’s in Limburg
  • Zondag 19 mei: conservator Ruurd Halbertsma over de tempels van Paestum
Rolzegel Urzana genius

Rolzegel Urzana duplicaat

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 14,95.

Het boek is te koop in onze online webshop