Lezing in het museum of thuis

U kunt de Papyrologielezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Leidse Papyrologielezing door Gert Baetens

De Leidse Papyrologielezing wordt dit jaar gehouden door Gert Baetens, verbonden aan de onderzoeksgroep Oude Geschiedenis aan de KU Leuven (België). Hij vertelt over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar minder bekend zijn de Egyptische bronnen die over graanpap schreven. Daarin valt veel te lezen over de bereiding en consumptie van deze lekkernij.

  • datum: dinsdag 2 april 2024
  • tijd: 17.15 – 18.15 uur
  • locatie:  Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden of thuis via livestream
  • kosten: gratis
  • organisatie: Papyrologie+ groep (Universiteit Leiden)

In het museum of via livestream

U kunt de Papyrologielezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream.

Wat de pot schaft: pap in Grieks-Romeins Egypte

Want wat schafte die pot precies? Zoals in veel andere regio’s in het antieke Middellandse Zeegebied leefde de bevolking van Grieks-Romeinse Egypte voor een groot deel van graan, in eerste instantie in de vorm van brood. In zijn lezing vertelt Gert Baetens over het kleine broertje van brood: graanpap. Dit gerecht verschijnt regelmatig in de Griekse papyri, maar ook – en dat is vaak over het hoofd gezien – in de Egyptische bronnen, die ons van alles leren over de bereiding en consumptie van deze lekkernij. Deze kleine voedselhistorie neemt u mee langs verschillende plaatsen in Grieks-Romeins Egypte, met omwegen langs de Koptische monniken, Deir el-Medina, helemaal tot in het Oude Rijk.

Over Gert Baetens

Gert Baetens is Grieks en Demotisch papyroloog, verbonden aan de onderzoeksgroep Oude Geschiedenis aan de KU Leuven in België. Hij werkt momenteel bij het interdisciplinaire AGROS-project, dat landbouw en voeding in Grieks-Romeins Egypte onderzoekt.

Leidse Papyrologie+ groep

Ieder voorjaar organiseert de Leidse Papyrologie+ groep een Nederlandstalige publiekslezing over een papyrologisch onderwerp, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. De Papyrologie+ groep is een samenwerkingsverband van papyrologie-wetenschappers die zijn verbonden aan de Universiteit Leiden. Na afloop van de lezing in het museum krijgt u een drankje aangeboden namens de organisatie.

Verstuur het onderstaande formulier als u de Papyrologielezing in het museum wilt bijwonen. Bent u later onverhoopt verhinderd? Geef dit aan ons door via . Dan kunnen we iemand anders blij maken met uw plaats.

Aanmelden bijwonen in het museum

Voer een nummer in van 1 tot 4.
(Optioneel) Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze nieuwsbrief over:
Aangemeld voor de nieuwsbrief? U ontvangt dan binnen enkele minuten een e-mail met een link om uw inschrijving te bevestigen. Pas als u deze link hebt gevolgd, is uw inschrijving voltooid. U ontvangt dan onze eerstvolgende nieuwsbrief.

lees meer over ons privacybeleid

Aanmelden livestream thuis

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze lezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Papyrologielezing 2024