Jasper de Bruin | Topstukken uit Romeinse villa's

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Jasper de Bruin, conservator van de collectie Nederland in de Romeinse tijd, over de topstukken uit de nieuwe tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg.

  • datum: zondag 5 mei 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Archeologische vondsten uit de Romeinse tijd

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan. Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven, waarna de vondsten verspreid raakten. De duizenden archeologische villavondsten en oude opgravingsdocumentatie uit archieven en depots zijn de afgelopen jaren opnieuw grondig onderzocht. Ze nu zijn voor het eerst bij elkaar gebracht in de tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg, die van 25 april t/m 25 augustus te zien is in het museum.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 24 maart: conservator David Kertai over koning Urzana’s Assyrische rolzegel
  • Zondag 7 april: restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het dodenboek van Qenna
  • Zondag 21 april: conservator Daniel Soliman over het zitbeeldje van farao Ninetjer
  • Zondag 19 mei: conservator Ruurd Halbertsma over de tempels van Paestum
Vondsten graf Heerlen druiventrosflesjes

Topvondsten uit een Romeins graf in Heerlen

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 19,95.

Het boek is te koop in onze online webshop