Daniel Soliman | Zitbeeldje farao Ninetjer

Twee keer per maand houdt een conservator of restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden een online lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Daniel Soliman, conservator van de collectie Egypte en Nubië, over het bijna vijfduizend jaar oude zitbeeldje van de Egyptische farao Ninetjer.

  • datum: zondag 21 april 2024
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: online uitzending
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de online uitzending

Meld u aan voor de online uitzending

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Farao Ninetjer

In 2014 kocht het Rijksmuseum van Oudheden twee oud-Egyptische faraobeeldjes. Daaronder was het oudste beeldje ter wereld met de naam van een farao erop: een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.).

Beeldje van kwartsiet

In 2017 is het beeldje onderzocht door geoloog dr. Hanco Zwaan van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het bleek dat het van het gesteente kwartsiet is gemaakt. Het harde kwartsiet is moeilijk te bewerken, vooral met de bronzen en vuurstenen werktuigen waarover de Egyptenaren in die tijd beschikten. Bijzonder dus, dat ze toen al zo goed met dit harde gesteente konden omgaan.

Meer topstukkenlezingen in 2024

  • Zondag 24 maart: conservator David Kertai over koning Urzana’s Assyrische rolzegel
  • Zondag 7 april: restaurator Eliza Jacobi over de restauratie van het dodenboek van Qenna
  • Zondag 5 mei: conservator Jasper de Bruin over Romeinse villa’s in Limburg
  • Zondag 19 mei: conservator Ruurd Halbertsma over de tempels van Paestum
Zitbeeldje farao Ninetjer

Zitbeeldje farao Ninetjer

Topstukkenboek

Nog veel meer topstukken uit onze rijke collectie vindt u in ons ruim geïllustreerde topstukkenboek. Met honderd hoogtepunten uit de museumcollectie, van de Egyptische tempel van Taffeh tot aan de middeleeuwse fibula van Dorestad. Topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden is 216 pagina’s dik en kost € 14,95.

Het boek is te koop in onze online webshop