Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Ajax

Ajax (of Aias in het Grieks) was na Achilles de dapperste Griekse held in de Trojaanse oorlog. Hij was koning van Salamis, een eiland niet ver van Athene. Zijn vader was Telamon, een kleinzoon van Zeus. Ajax was een neef van Achilles. Er bestaat dan ook een aantal parallellen tussen de verhalen over deze beide helden. En daarvan is dat Ajax vlak na zijn geboorte in het ondoordringbare leeuwenvel van Herakles gewikkeld zou zijn, waardoor hij op n plekje na onkwetsbaar zou zijn, net als Achilles. Dat ene kwetsbare plekje was onder zijn oksel, omdat daar een gat in het leeuwenvel zat voor de pijlkoker van Herakles. Deze onkwetsbaarheid komt echter niet in alle verhalen over Ajax voor.

Ajax stond bekend om zijn grote kracht en moed. Hij vocht onvermoeibaar mee in de Trojaanse oorlog en doodde vele Trojaanse helden. Een tweegevecht tussen hem en de Trojaanse held Hektor eindigde onbeslist. Toen de Trojanen de Griekse schepen in brand probeerden te steken, wist Ajax dit te voorkomen en de Trojanen terug te drijven.

Na de dood van Achilles bracht Ajax zijn lichaam van het slagveld af in veiligheid, terwijl Odysseus de Trojanen op afstand hield. Ajax meende dat hij recht had op de beroemde wapenrusting van Achilles, maar Odysseus maakte er ook aanspraak op. Beiden moesten voor de verzamelde Grieken beargumenteren waarom zij het meeste recht hadden op deze wapens. Maar helaas voor Ajax wist Odysseus met zijn gladde praatjes een veel overtuigender verhaal te vertellen dan hij. De uitkomst van de stemming was dan ook dat Odysseus de wapenrusting kreeg. Dit verhaal wordt uitgebreid beschreven in de tragedie Aias van Sophokles. Zeer verontwaardigd trok Ajax zich terug in zijn tent, terwijl hij op wraak zon tegenover de Griekse leiders. Om te voorkomen dat hij hun wat zou aandoen, maakte de godin Athena hem waanzinnig. ’s Nachts richtte Ajax een slachting aan onder de Griekse leiders, althans dat dacht hij. Maar de volgende ochtend bleek dat hij een kudde schapen had afgeslacht. Uit schaamte besloot hij zelfmoord te plegen: hij liet zich op zijn zwaard vallen.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: